Ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g mąki
100 g masła
Składniki ciasta połączyć razem. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Włożyć do brytfanki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Przed pieczeniem podziurkować widelcem. Piec w temp 190-200 stopni przez 15-20 min. Wystudzić.
lub
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 – 180 stopni – 30-40 minut.
Beza z migdałami:
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g migdałów
Białka dobrze ubić ze szczyptą soli, dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto bezowe, oprószyć płatkami migdałów. Piec w temp 140 stopni 1 godzinę, zmniejszyć temperaturę 120 stopni i piec 15 min (przy 15 minutach można użyć termoobieg). Wystudzić.
Galaretka z malinami:
600 g malin (mrożone lub świeże)
3 malinowe galaretki, każda na 500 ml wody
3,5 szkl wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wody, przestudzić i wymieszać z malinami. Dobrze schłodzić. Bardzo tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt bądź ciasto kruche, schłodzić w lodówce.
Krem:
500 ml śmietanki 36%
300-350 serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
nasiona z laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
Śmietanę połączyć z serkiem i ubić. Dodawać cukier i wanilię.
Ciasto z galaretkę wyjąć z lodówki, krem z mascarpone wyłożyć na galaretkę malinową. Na wierz wyłożyć bezę. Schłodzić w lodówce.
Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche bądź biszkopt z 6 jaj.
Ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g mąki
100 g masła
Składniki ciasta połączyć razem. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Włożyć do brytfanki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Przed pieczeniem podziurkować widelcem. Piec w temp 190-200 stopni przez 15-20 min. Wystudzić.
lub
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 – 180 stopni – 30-40 minut.
Beza z migdałami:
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g migdałów
Białka dobrze ubić ze szczyptą soli, dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto bezowe, oprószyć płatkami migdałów. Piec w temp 140 stopni 1 godzinę, zmniejszyć temperaturę 120 stopni i piec 15 min (przy 15 minutach można użyć termoobieg). Wystudzić.
Galaretka z malinami:
600 g malin (mrożone lub świeże)
3 malinowe galaretki, każda na 500 ml wody
3,5 szkl wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wody, przestudzić i wymieszać z malinami. Dobrze schłodzić. Bardzo tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt bądź ciasto kruche, schłodzić w lodówce.
Krem:
500 ml śmietanki 36%
300-350 serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
nasiona z laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
Śmietanę połączyć z serkiem i ubić. Dodawać cukier i wanilię.
Ciasto z galaretkę wyjąć z lodówki, krem z mascarpone wyłożyć na galaretkę malinową. Na wierz wyłożyć bezę. Schłodzić w lodówce.
Komentarze