Ciasto Malinowa Pychotka

0 (0 ocen)

Lekki krem budyniowy o smaku malinowym.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 czubata szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3/4 szklanki kartoflanki
    3 łyżki kakao
    1 zakrętka octu
    5 łyżek olej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
    Krem budyniowy:
    3 budynie wiśniowe
    3/4 litra mleka
    6 łyżek cukru
    1 szklanka soku z malin
    1/2 kostki masła

Ciasto malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka w zimnej misce ze szczyptą soli. Do ubijanej masy dodawać porcjami cukier, żółtka, ocet, olej. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę z proszkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 20-25minut w 170stopniach. Odwrócić do góry dnem. Wystudzić. Przekroić ostrym nożem na trzy blaty.
    Krem malinowy:
    Ugotować 2 opakowania budyniu w 3/4 litra mleka z 6łyżkami cukru, ostudzić. Ugotować 1 budyń na soku z malin. Ostudzić. Zmiksować 1/3 część budyniu, dodawać partiami do miksowanej masy na przemian masło i masy budyniowe. Można również utrzeć pałką.
    Blaty kakaowe przełożyć kremem, ozdobić malinami i wiórkami kokosowymi.

Porady

Do kremu można dodać 3 kieliszki spirytusu. Małymi porcjami podczas miksowania. Dzięki temu zyska na smakowitości jak i będzie trwalszy zwłaszcza w upalne dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy