Ciasto malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka w zimnej misce ze szczyptą soli. Do ubijanej masy dodawać porcjami cukier, żółtka, ocet, olej. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę z proszkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 20-25minut w 170stopniach. Odwrócić do góry dnem. Wystudzić. Przekroić ostrym nożem na trzy blaty.
Krem malinowy:
Ugotować 2 opakowania budyniu w 3/4 litra mleka z 6łyżkami cukru, ostudzić. Ugotować 1 budyń na soku z malin. Ostudzić. Zmiksować 1/3 część budyniu, dodawać partiami do miksowanej masy na przemian masło i masy budyniowe. Można również utrzeć pałką.
Blaty kakaowe przełożyć kremem, ozdobić malinami i wiórkami kokosowymi.
Porady
Do kremu można dodać 3 kieliszki spirytusu. Małymi porcjami podczas miksowania. Dzięki temu zyska na smakowitości jak i będzie trwalszy zwłaszcza w upalne dni.
Komentarze