Babeczki biszkoptowe mini, z kremem na bezie szwajcarskiej. Są takie na jeden kęs no może dwa.Krem robi się szybko i prosto. Polecam wykorzystać do niego świeże maliny.
Malinowe babeczki z kremem z bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przepis na 12 sztuk małych babeczek
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję żółtka i ubijam aż masa będzie puszysta. Maki przesiewam i dodaję stopniowo do masy, mieszając łyżką od spodu.
2. Foremki do babeczek smaruję dokładnie, obsypuję kaszką manną. ciasto wylewam do 2/3 wysokości foremek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuje babeczki z foremek jeszcze ciepłe.
3.Krem:
Maliny przekładam do garnka, dodaję wodę i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Odstawiam do wystygnięcia. białka wbijam do misy która ustawiam na garnku z wodą. Do białek dodaję cukier i mieszam rózgą do czasu aż cukier się rozpuści. Sprawdzam palcami czy jest dobrze rozpuszczony. Odstawiam z garnka i miksuję mikserem 10 minut aż białka zrobią się zimne i dobrze ubite czyli gęste. Dodaję stopniowo pokrojone masło i dalej ubijam. Masa zrobi się gęsta, w pewnym momencie jakby zwarzona ale tak ma być.
4.Na końcu dodaję sok z malin który powstał po przetarciu ich. Miksuję do połączenia składników. krem przekładam do worka cukierniczego i dekoruję zimne babeczki. Układam maliny, mięte, listki czekoladowe
Komentarze