Malinowe knedle

0 (0 ocen)

  • 50 min

Są idealne na obiad dla małych niejadków.

  • 50 min

Składniki:

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    40 dag malin
    4 łyżki cukru
    Na sos malinowy:
    30 dag malin
    3 łyżki cukru pudru
    Ponadto śmietana ubita z cukrem

Malinowe knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny osączamy, mieszamy z cukrem i lekko rozgniatamy widelcem. Maliny na sos miksujemy i dodajemy cukier puder. Odstawiamy do lodówki.
  • 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto.
  • 3. Z ciasta robimy małe placuszki na które nakładamy nadzienie malinowe. Zlepiamy i formujemy kulkę.
  • 4. Knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok 3 min po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy z sosem malinowym i śmietaną z cukrem

Komentarze

Podobne przepisy