Malinowe pierożki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj nadzienie:maliny opłucz i osącz na sitku.Twaróg utrzyj z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym na gładko.Do masy dodaj żółtko.Wrzuć maliny i wymieszaj.
Zagnieć ciasto na pierogi: Make przesiej na stolnicę.Zrób wgłębienie na środku.Wsyp szczyptę soli.Wlej śmietanę oraz olej.Zagnieć ciasto powoli dolewając letnia wodę.Kiedy ciasto będzie już gładkie,przykryj je ściereczką i odstaw na bok.
Po ok.5 minutach ciasto podziel na porcje i rozwałkuj.Wytnij szklanka krążki.Nałóż nadzienie i zlep brzegi.Przygotowane pierogi wrzuć na posolony wrzątek,delikatnie zamieszaj.Gotuj minute od momentu wypłynięcia.Wyjmij.
Przygotuj sos do polania:Maliny zmiksuj z cukrem i przetrzyj przez sitko.Pierogi polej musem malinowymi oprósz cynamonem.
Komentarze