Malinowe pierożki z twarogiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Letni malinowy przysmak.

  • 30 min

Składniki:

  • NADZIENIE:
    - 40 dag malin
    - 50 dag tłustego twarogu
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 1 żółtko
    CIASTO:
    - 2,5 szklanki maki pszennej
    - 4 łyżki kwaśnej śmietany
    - 1 łyżeczka oleju
    -sól
    DO POLANIA:
    -30 dag malin
    - 1 łyżeczka cukru
    - mielony cynamon

Malinowe pierożki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj nadzienie:maliny opłucz i osącz na sitku.Twaróg utrzyj z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym na gładko.Do masy dodaj żółtko.Wrzuć maliny i wymieszaj.
    Zagnieć ciasto na pierogi: Make przesiej na stolnicę.Zrób wgłębienie na środku.Wsyp szczyptę soli.Wlej śmietanę oraz olej.Zagnieć ciasto powoli dolewając letnia wodę.Kiedy ciasto będzie już gładkie,przykryj je ściereczką i odstaw na bok.
    Po ok.5 minutach ciasto podziel na porcje i rozwałkuj.Wytnij szklanka krążki.Nałóż nadzienie i zlep brzegi.Przygotowane pierogi wrzuć na posolony wrzątek,delikatnie zamieszaj.Gotuj minute od momentu wypłynięcia.Wyjmij.
    Przygotuj sos do polania:Maliny zmiksuj z cukrem i przetrzyj przez sitko.Pierogi polej musem malinowymi oprósz cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy