Domowa Malinówka

4.49 (159 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Malinówka z dojrzewających w słońcu i domowym ogrodzie malin to coś słodkiego i rozgrzewającego. Doskonała w chłodne jesienne czy zimowe dni oraz spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Ma piękny intensywny kolor oraz niepowtarzalny słodki smak.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,3 kg malin
    0,5l spirytusu
    0,5l wody
    0,70kg cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole

Domowa malinówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maliny 1. Maliny wrzucić do wysokiego słoja. Zasypać cukrem: ja zasypuje partiami: maliny- cukier- maliny- cukier.
  • maliny
2. Odstawić i zakręcić słoik aż owoce puszczą sok. (około 3 dni)
  • zalewamy alkoholem 3. Maliny zalać alkoholem wymieszanym z wodą, zakręcić słój i odstawić w zaciemnione miejsce na około 10-14dni (ale nie więcej bo maliny mogą zgorzknieć).
  • 4. Następnie wycisnąć delikatnie z malin sok z alkoholem, całość przefiltrować dwa razy przez gazę o drobnych oczkach i rozlać do butelek.
  • image-0xwe6yc 5. Zakręcone butelki odstawić na 2 miesiące w zaciemnione miejsce w temperaturze pokojowej, tak aby nalewka nabrała mocy i wyrazistości smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować