Malinowo - jogurtowe galaretki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Silikonowe foremki do muffinek (5 -6 szt.) lekko natłuszczamy. W każdej układamy kilka borówek (u mnie było po 7 szt.).
2.Przygotowujemy galaretkę jogurtową: jogurt mieszamy z ksylitolem lub cukrem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy, a kiedy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce do rozpuszczenia. Dodajemy łyżkę jogurtu, mieszamy i łączymy z pozostałym jogurtem. Rozkładamy do foremek, zapełniając je do połowy wysokości. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Przygotowujemy galaretkę malinową: przecier mieszamy z 1/4 szklanki wody. Żelatynę przygotowujemy w identyczny sposób, jak w kroku 2., dodając 3 łyżki wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę przecieru malinowego, mieszamy i łączymy z pozostałym przecierem. Galaretkę malinową wykładamy do foremek na warstwę jogurtową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Przed podaniem galaretki ostrożnie wyjmujemy z foremek i układamy na talerzykach, Dekorujemy listkami mięty.
Porady
Przecier malinowy można przygotować według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-przecier-malinowy-4. Na pół szklanki przecieru potrzeba ok. 20 dag malin i 50-60 g cukru.
Komentarze