Wspomnienie lata.......Polecam smaczny malinowo(mrozone maliny) smietankowy deser na herbatnikach bez pieczenia- lekki smaczny -słodko -kwasny :) polecam.
60 min
Składniki:
Podłuzne biszkopty na spód-około 120 g
1. 700 g malin -uzyłam mrożonych
plus garśc malin w całości
sok z 1 małej cytryny
pół szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
1 malinowa galaretka
2. Krem smietanowy:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30%, kremówki
4 łyżki cukru pudru
oraz
maliny do dekoracji
Malinowo-śmietankowa pychotka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Forme wykładam biszkoptami, bardzo gęsto jeden przy drugim.
2. Do garnuszka wkładam mrozone maliny , dodaję sok z cytryny i cukier. Gotuję , co chwilę mieszając, do momentu aż maliny sie rozgotują a cukier się rozpuści. Następnie w celu pozbycia się pestek przecieram maliny przez drobne sitko.
Puree przelewam z powrotem do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmuje z ognia.Malinowe puree z powrotem stawiam na palnik i podgrzewam do wrzenia, zdejmuję z palnika. Dodaję galaretkę w proszku , . Odstawiam do wystudzenia
Śmietanę kremówke ubijam. Delikatnie dodaję puree z malin, rozpuszczona żelatynę , mieszam , na koniec dodaje garśc malin w całość , delikatnie mieszam.
Gotową masę malinową przelewam na wyłożone na blaszce biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia stężenia.
2. Krem smietankowy :
w dużej misce ubijam serek mascarpone. W drugiej misce ubijam na sztywno kremówkę. Pod koniec ubijania wsypuje cukier puder.
. Do serka dodaje partiami kremówę , miksuje do otrzymania kremowej masy.
Mase wykładam na stężałą , malinowa pianke , dekoruje malinami, Smacznego:)
Porady
BLASZKA O SR 20 NA 25
mozna uzyc tez swiezych malin
Komentarze