Malinowy tort dla sześciolatka

4.38 (202 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo malinowy, niezwykle orzeźwiający, delikatnie kwaskowy, odpowiednio słodki, najlepszy tort na sierpniowe urodziny. Tort najlepiej jest przygotować kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    mąka tortowa - 110 g
    mąka ziemniaczana - 40 g
    cukier puder - 110 g
    duże jajka - 5 szt.

    MASA MALINOWA:
    maliny - 1 kg
    cukier kryształ - 200 g
    sok z 1/2 cytryny
    mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    woda – 1/2 szk.

    BITA ŚMIETANA:
    śmietana kremówka – 1 l
    cukier – 3 łyżki

    PONADTO:
    maliny – 1/2 kg
Wystaw ocenę:

4.38 (202 ocen)

Malinowy tort dla sześciolatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta. Wymieszać silikonową szpatułką.

    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 30 minut.
    Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. WARSTWA MALINOWA: maliny opłukać i dokładnie osączyć z wody. Następni przełożyć je do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na pół godziny, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 2 minuty.
    Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia.
  • 3. WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty. Na pierwszym blacie rozsmarować 1/3 część malinowej masy, na której ułożyć warstwę umytych i starannie osuszonych malin. Następna warstwa, to 1/3 część ubitej z cukrem śmietany kremówki.
    Ułożyć drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Na nim rozsmarować warstwę masy malinowej i bitej śmietany. Z trzecim blatem biszkoptu postępować identycznie jak z drugim. Wierzch tortu udekorować pozostałymi malinami tuż przed podaniem tortu.

Porady

*masa malinowa jest wystarczająco wilgotna, dlatego blatów biszkoptowych nie należy nasączać ponczem *bitej śmietany jest wystarczająca ilość, aby udekorować nią boki tortu, ale mój sześcioletni pomocnik chciał, żeby zostawić taki "artystyczny nieład", a pozostałą śmietanę zjeść prosto z miski *wierzch tortu posypany jest przez mojego pomocnika również cukrową posypką , ale nie polecam tego, bo w kontakcie z bitą śmietaną zaczęła się natychmiast rozpuszczać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort malinowy

To może cię zainteresować