Malinowy mus z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczny i aromatyczny deser z malinami i mascarpone, który na pewno polubicie.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    ● 400 g malin
    ● 3 białka jajek
    ● 100 g mascarpone

    Składnik podstawowy dodatkowy :
    ● 200 g białej czekolady
    Składniki robocze :
    ● 30 cl śmietany kremówki
    ● 2 listki żelatyny (4 g)
    ● 60 g cukru pudru + 2 łyżki
    Do dekoracji:
    ● listki mięty lub werbeny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowy mus z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę połam na kawałki lub zetrzyj na tarce. Przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj 10 cl kremówki i rozpuść w kąpieli wodnej.* Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z ognia i odstaw na bok.
    Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Odłóż 100 g malin do dekoracji i zmiksuj resztę aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu coulis. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek, i odstaw do lodówki jedną trzecią sosu.
    Podgrzej w garnuszku resztę malinowego coulis. Odciśnij żelatynę. Zdejmij garnuszek z ognia i wrzuć żelatynę do sosu coulis, energicznie mieszając. Wlej sos do rozpuszczonej czekolady, całość dokładnie wymieszaj.
    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Połącz delikatnie pianę z białek z masą czekoladowo-malinową. Przełóż mus do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Przed podaniem ubij mascarpone. Osobno ubij na sztywno resztę kremówki**, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Mascarpone połącz z ubitą śmietaną. Udekoruj schłodzony mus kremem z mascarpone i bitej śmietany, malinami i polej resztą schłodzonego sosu coulis.

Porady

*Biała czekolada rozpuszcza się trudniej niż gorzka, więc lepiej utrzyj ją na tarce zamiast połamać na kawałki. Dodaj śmietanę (w żadnym wypadku nie dodawaj wody) i rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. ** Przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na około 10-15 minut do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mascarpone Śmietana Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować