Biszkopt:
5 jajek
1 szkl. mąki
pół szkl. cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka mąki ziemniaczanej
Masa malinowa:
0,5 kg malin
galaretka malinowa
budyń
pół szkl. wody
4 dag cukru
Masa z nektarynek:
0,5 kg nektarynek
galaretka cytrynowa
budyń
pół szkl. wody
4 dag cukru
Ciasto malinka-nektarynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijając dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40 min w 175 stopniach. Studzimy. Biszkopt dzielimy na 3 części.
Masa malinowa:Maliny wsypujemy do garnka dodajemy pół szklanki wody, wsypujemy cukier, miksujemy blenderem i zagotowujemy. Do ciepłej masy dodajemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia.
budyń rozpuszczamy w 200 ml wody i wlewamy do ciepłej masy. Powtórnie zagotowujemy i studzimy masę. To samo powtarzamy dla masy nektarynkowej. Przestudzoną gęstniejącą masę wykładamy na biszkopt, ciasto chłodzimy w lodówce. Wierzch polewamy zieloną galaretką. Dekorujemy bitą śmietaną.
Komentarze