Małopolska sałatka z kurkami i podgrzybkami

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Zajmuję się wychowaniem synka. W wolnym czasie eksperymentuję w kuchni. Największą przyjemność sprawia mi pieczenie ciast.

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag grubego makaronu, np. świderki
    po 25 dag kurek i podgrzybków
    ogórek
    czerwona cebula
    20 dag pomidorów koktajlowych
    czerwona papryka
    sól
    2 łyżki masła
    4 gałązki bazylii
    op. sosu winegret
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Małopolska sałatka z kurkami i podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy 10 minut w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
  • 2. Grzyby oczyszczamy. Większe przekrawamy, a mniejsze zostawiamy w całości. Smażymy 15 minut na roztopionym maśle na małym ogniu, od
    czasu do czasu mieszając.
  • 3. Pomidory, paprykę i ogórka myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski. Pomidory przekrawamy na pół, a ogórka kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa i grzyby mieszamy z makaronem.
  • 4. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Bazylię myjemy, obrywamy listki i osuszamy. Dekorujemy sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować