Marynowany kurczak z ryżem i duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty łączymy ze sobą w miseczce.
2.Piersi z kurczaka obieramy z błonek, kroimy na większą kostkę, myjemy, suszymy, wrzucamy do miseczki z marynatą i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki będą nią pokryte.
3.Miseczkę z kurczakiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
4.Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie przez ok. 30-35 minut.
5.Myjemy cukinię i paprykę, z której usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki. Następnie kroimy warzywa w większą kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe pieczarki na ósemki).
6.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim obrane i drobno posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż większa część wody z pieczarek wyparuje, wtedy dodajemy paprykę i cukinię i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
7.Zamarynowanego kurczaka przekładamy na czystą patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając żeby wszystkie kawałki równo się usmażyły.
8.Usmażonego kurczaka wykładamy na talerz i podajemy z ryżem i uduszonymi warzywami. Smacznego!
Komentarze