Marynowany karczek pieczony

0 (0 ocen)

Idealny zamiast wędlin sklepowych. W sam raz na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 karkówka bez kości ( ok. 2 kg )
    Przyprawy do smaku :
    sól peklowa
    sól morska
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( gotowa mieszanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marynowany karczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wsypać do miseczki i wymieszać.
    Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć mieszanką przypraw.
    Tak przygotowany karczek położyć np. na blachę do pieczenia, szczelnie zakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 48 godzin.
  • 2. Po tym czasie wyjąć blachę z mięsem z lodówki i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 120 minut.
    Jeśli nasza karkówka będzie większa czas pieczenia należy wydłużyć.
    Upieczony karczek wystudzić i kroić na plastry dopiero gdy będzie całkowicie zimny.

Porady

Podawać zamiast wędlin do pieczywa. suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( to gotowa mieszanka przypraw, można ją kupć w torebce lub mały słoiczku w zależności od firmy )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować