Marynowany ser feta

4.5 (159 ocen)

  • 15 min

Pyszny, aromatyczny ser feta - przekąska na każdą okazję

  • 15 min

Składniki:


  • ser feta 100g,
    1 papryczka chili,
    oliwa z oliwek,
    zioła prowansalskie,
    oregano,
    papryka słodka,
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marynowany ser feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowany ser feta 1. Ser feta kroimy w kostkę 1 cm. Papryczkę chili dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części.
  • Marynowany ser feta 2. Do słoiczka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy około 1/5 łyżeczki każdej z przypraw: ziół prowansalskich, oregano oraz papryki słodkiej i ostrej. Następnie małą łyżeczką mieszamy oliwę z przyprawami.
  • Marynowany ser feta 3. Do słoiczka wkładamy połowę sera feta i papryczki. Ponownie wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i układamy drugą porcję sera i papryki. Wierzch posypujemy jeszcze przyprawami i zalewamy oliwą do końca słoiczka. Ważne, żeby ser znajdował się cały w oliwie.
  • Marynowany ser feta 4. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka dni.

Porady

Tak zamarynowany ser może nam posłużyć jako zwykła przekąska, możemy z powodzeniem dodać go do sałatki lub użyć do koreczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować