Marynowane rzodkiewki

4.87 (221 ocen)

Mój sposób na to, by zatrzymać smak wiosny i nowalijki na dłużej. Tak przygotowana rzodkiewka jest doskonała! Z powodzeniem zastąpi korniszony, czy marynowaną cebulkę, np. w koreczkach. Wspaniały dodatek do sałatek, a także pyszna, imprezowa przekąska.

Składniki:

  • Proporcje na 2 słoiczki po 250 ml każdy:
    - 4 większe pęczki rzodkiewek,
    - 4 ząbki czosnku,
    - 2 łyżeczki gorczycy,
    - 10 ziarenek ziela angielskiego,
    - 4 liście laurowe.
    Zalewa:
    - 2 szklanki wody,
    - 1/2 szklanki octu,
    - łyżka soli,
    - łyżeczka cukru.
Wystaw ocenę:

4.87 (221 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główki rzodkiewki oddzielamy od liści, myjemy i usuwamy ogonki.
    Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy.
    Do dwóch, wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml nakładamy ćwiartki rzodkiewek, wkładamy po 2 ząbki czosnku i liście laurowe, po łyżeczce gorczycy i 5 ziarenek ziela angielskiego.
  • 2. Przygotowujemy zalewę: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez ok. 8-10 minut.
    Przygotowaną zalewą zalewamy rzodkiewki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
    Tak przygotowane rzodkiewki można już jeść po 3 dniach, ale najlepsze są po około 1-2 tygodniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nowalijki Rzodkiewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować