Marynowane matiasy z sałatką i warzywnymi plackami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy osączyć z solanki i moczyć w zimnej wodzie ok. 20 minut. Następnie wyjąć i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym (wchłoną więcej marynaty).
2.Marynata: ziele angielskie rozgnieść w moździerzu (ewentualnie nożem). Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Cytrynę sparzyć, obrać i wycisnąć sok.
Skórkę pokroić w cienkie paski.
3.Do ziela dodać koperek, skórkę i sok z cytryny, pieprz cytrynowy, ocet winny
i cukier. Mieszając, wlać olej lniany. Filety włożyć do marynaty, przykryć folią
spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
4.Placki: warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać. Zetrzeć
na tarce o dużych oczkach. Pora przekroić wzdłuż i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w cienkie paski. Wymieszać z pozostałymi warzywami.
5.Warzywa doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać mąkę ziemniaczaną i jaja. Dokładnie wymieszać. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Dodać z zieleniną do ciasta warzywnego.
6.Na patelni rozgrzać olej i masło. Nabierać porcje ciasta (ok. 1,5 łyżki) i smażyć
placki na średnim ogniu z obu stron. Wyjąć i osączyć. Ewentualnie piec jeszcze ok. 4 minut w piekarniku w 180 °C (będą bardziej chrupiące).
7.Sałatka: cebulę obrać i posiekać, jabłko umyć i pokroić w 0,5-cm kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości jak jabłko, lekko posolić
i wymieszać. Gdy puści sok, odcisnąć.
8.Buraki umyć pod bieżącą wodą. Gotować w łupinach ok. 30 minut w osolonej
wodzie pod przykryciem. Następnie wystudzić w zimnej wodzie i obrać. Pokroić w kostkę, odłożyć.
9.Cebulę i jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i octem. Doprawić solą, pieprzem
i cukrem. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do sałatki wraz z ogórkiem i śmietaną. Wymieszać.
10.Pomidory umyć i osuszyć. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Oprószyć solą i pieprzem, skropić octem. Na talerze wyłożyć po trzy placki. Filety wyjąć z marynaty i ułożyć po jednym na plackach.
11.Na śledzie wyłożyć po porcji sałatki. Posypać burakami. Obok ułożyć po trzy pomidory. Całość skropić olejem z marynaty. Ewentualnie udekorować koperkiem.
Komentarze