Marynowane matiasy z sałatką i warzywnymi plackami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Śledzie można przygotować wcześniej i pozostawić w marynacie nawet dwa dni. To danie świetnie smakuje z razowym pieczywem. Smacznego!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ŚLEDZIE I MARYNATA:
    - matiasy w solance: 4 sztuki
    - ziele angielskie (ziarna): 4 sztuki
    - koperek: 0.25 pęczka
    - cytryna: 0.25 sztuki
    - pieprz cytrynowy: 1 łyżeczka
    - estragonowy ocet winny: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - olej lniany tłoczony na zimno: 50 mililitrów
    PLACKI WARZYWNE:
    - ziemniaki: 200 gramów
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - mąka ziemniaczana: 60 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - olej słonecznikowy: 100 mililitrów
    - masło: 40 gramów
    - tymianek (gałązki, posiekane): 3 sztuki
    - natka pietruszki (posiekana): 0.25 pęczka
    SAłATKA:
    - cebula czerwona: 200 gramów
    - jabłko: 1 sztuka
    - ogórek: 0.5 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - burak: 2 sztuki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - ocet balsamiczny: 2 łyżki
    - cukier: 1 szczypta
    - koperek: 0.25 pęczka
    - śmietana kwaśna 30%: 100 gramów
    - pomidory koktajlowe: 12 sztuk
    - oliwa z oliwek: 20 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Placki

Marynowane matiasy z sałatką i warzywnymi plackami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy osączyć z solanki i moczyć w zimnej wodzie ok. 20 minut. Następnie wyjąć i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym (wchłoną więcej marynaty).
  • krok2 2. Marynata: ziele angielskie rozgnieść w moździerzu (ewentualnie nożem). Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Cytrynę sparzyć, obrać i wycisnąć sok.
    Skórkę pokroić w cienkie paski.
  • krok3 3. Do ziela dodać koperek, skórkę i sok z cytryny, pieprz cytrynowy, ocet winny
    i cukier. Mieszając, wlać olej lniany. Filety włożyć do marynaty, przykryć folią
    spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  • krok4 4. Placki: warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać. Zetrzeć
    na tarce o dużych oczkach. Pora przekroić wzdłuż i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w cienkie paski. Wymieszać z pozostałymi warzywami.
  • krok5 5. Warzywa doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać mąkę ziemniaczaną i jaja. Dokładnie wymieszać. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Dodać z zieleniną do ciasta warzywnego.
  • krok6 6. Na patelni rozgrzać olej i masło. Nabierać porcje ciasta (ok. 1,5 łyżki) i smażyć
    placki na średnim ogniu z obu stron. Wyjąć i osączyć. Ewentualnie piec jeszcze ok. 4 minut w piekarniku w 180 °C (będą bardziej chrupiące).
  • krok7 7. Sałatka: cebulę obrać i posiekać, jabłko umyć i pokroić w 0,5-cm kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości jak jabłko, lekko posolić
    i wymieszać. Gdy puści sok, odcisnąć.
  • krok8 8. Buraki umyć pod bieżącą wodą. Gotować w łupinach ok. 30 minut w osolonej
    wodzie pod przykryciem. Następnie wystudzić w zimnej wodzie i obrać. Pokroić w kostkę, odłożyć.
  • krok9 9. Cebulę i jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i octem. Doprawić solą, pieprzem
    i cukrem. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do sałatki wraz z ogórkiem i śmietaną. Wymieszać.
  • krok10 10. Pomidory umyć i osuszyć. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Oprószyć solą i pieprzem, skropić octem. Na talerze wyłożyć po trzy placki. Filety wyjąć z marynaty i ułożyć po jednym na plackach.
  • krok11 11. Na śledzie wyłożyć po porcji sałatki. Posypać burakami. Obok ułożyć po trzy pomidory. Całość skropić olejem z marynaty. Ewentualnie udekorować koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Pomidor Sałata Warzywa Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować