Marynowane opieńki

4.49 (153 ocen)

Pyszne , lekko twarde grzybki w occtowej zalewie. Pojawiają się pod koniec września/początek października , mi został ostatni słoiczek z tamtego roku , więc się z Wami podzielę :) Pasują zarówno do kanapki z szynką lub mięsnego obiadu, ja uwielbiam zjadać je z ziemniakami i pieczonym kurczakiem :)

Składniki:

  • Na 5/6 słoiczków takich ok 500 ml:
    ok. 2 kg opieniek
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 i 1/2 szklanki octu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    ziele angielskie -po 2 na słoiczek

    1 łyżeczka soli do gotowania opieniek
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane opieńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie umyć,gotować przez ok 15 min w osolonej wodzie- odcedzić . Do słoiczków włożyć ziele angielskie oraz ugotowane grzyby.
  • 2. Składniki na zalewę połączyć , gotować ok 10 min , zalać przygotowane słoiczki , zakręcić mocno , pasteryzować przez 30 min . ( Włożyć słoiczki do dużego garnka , wlać wodę do połowy wysokości słoików , gotować 30 min)
  • 3. Odstawić do wystygnięcia , do góry dnem. Słoiczek nadaje się do otwarcia po ok. tyg.

Porady

Do słoiczków możemy dodać także po listku laurowym oraz parę piórek cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować