Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale zazwyczaj wybieram proste i mało skomplikowane przepisy, w myśl zasady im prościej, tym smaczniej.
Składniki:
Kapelusze grzybów leśnych (prawdziwki)
Na 1 litr wody 1 łyżka soli
Do 1 małego słoika: 4 ziela angielskie, 1 listek laurowy i 1-2 łyżki octu 10%.
Marynowane kapelusze bez pasteryzacji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapelusze oczyścić, większe pokroić w plastry. Gotować je w osolonej wodzie około 1,5 godziny.
2.Do małego słoika na dno włożyć po 4 ziela angielskie, 1 listek laurowy i 1-2 łyżki octu 10%.
3.Ugotować wodę do zalania grzybów: 1 łyżka soli na 1 litr wody.
4.Ugotowane grzyby odcedzić i wkładać do słoika. Zalać gotującą się wodą ze solą i od razu zakręcić. Słoik odwrócić do góry dnem i tak przetrzymać w kuchni całą dobę. Nie potrzeba pasteryzować.
Komentarze