Marynowane kapelusze bez pasteryzacji

4 (1 ocen)

Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale zazwyczaj wybieram proste i mało skomplikowane przepisy, w myśl zasady im prościej, tym smaczniej.

Składniki:

  • Kapelusze grzybów leśnych (prawdziwki)
    Na 1 litr wody 1 łyżka soli
    Do 1 małego słoika: 4 ziela angielskie, 1 listek laurowy i 1-2 łyżki octu 10%.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane kapelusze bez pasteryzacji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapelusze oczyścić, większe pokroić w plastry. Gotować je w osolonej wodzie około 1,5 godziny.
  • 2. Do małego słoika na dno włożyć po 4 ziela angielskie, 1 listek laurowy i 1-2 łyżki octu 10%.
  • 3. Ugotować wodę do zalania grzybów: 1 łyżka soli na 1 litr wody.
  • 4. Ugotowane grzyby odcedzić i wkładać do słoika. Zalać gotującą się wodą ze solą i od razu zakręcić. Słoik odwrócić do góry dnem i tak przetrzymać w kuchni całą dobę. Nie potrzeba pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować