Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym

0 (0 ocen)

Marinated shrimp with black lentils.

Składniki:

  • 7 dużych krewetek
    150g soczewicy czarnej
    1 łyżeczka przyprawy Kucharek
    Marynata.
    125ml oliwy z oliwek
    80ml soku z cytryny
    2 łyżki musztardy ziarnistej
    2 łyżki miodu
    2 łyżki koperku

    Sos jogurtowo koperkowy
    150g jogurtu gęstego
    2 łyżki koperku posiekanego
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka kaparów konserwowych
    1 ząbek czosnku zmiażdżony

Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie naciąć grzbiet i usunąć czarną żyłkę zaczynając od głowy.
    Składniki marynaty wymieszać i polać nią krewetki. Marynować 1 h, przewracając od czasu do czasu.
    Soczewicę zalać zimną wodą ,dodać przyprawę Kucharek i gotować, aż będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody.
    Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni około 3 min, aż będą różowe i upieczone w środku.
    Składniki sosu wymieszać i podać do soczewicy z krewetkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy