Marynowane pieczarki z kminkiem

0 (0 ocen)

Szybkie i proste w przygotowaniu pieczarki marynowane, znacznie smaczniejsze niż zakupione w sklepie, gotowe przetwory.

Składniki:

  • 600 - 700 g niedużych, oczyszczonych pieczarek

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    2/3 szklanki octu 10%
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka kminku całego
    1/3 łyżeczki gorczycy białej
    3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marynowane pieczarki z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane pieczarki z kminkiem 1. Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia.
  • Marynowane pieczarki z kminkiem 2. Dołożyć pieczarki i całość gotować 15 min. Wystudzić.
  • Marynowane pieczarki z kminkiem 3. Pieczarki oraz zalewę przełożyć do zamykanego pojemnika, marynować, trzymając w lodówce, co najmniej 2 dni.

Porady

Pieczarki przygotowane w ten sposób można przełożyć do słoików i przechowywać, np. w piwnicy. Grzyby należy zalać powtórnie zagotowaną zalewą, zamknąć na gorąco i odwrócić do góry dnem. Trwałość takich przetworów wynosi ok. 4 miesiące. Inny sposób to załadowanie słoików wystudzonymi pieczarkami i zalewą, dokładnie zakręcenie i pasteryzowanie 5 - 7 min. Takie przetwory można przechowywać ok. 9 miesięcy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować