marynowane rzodkiewki

4.49 (150 ocen)

  • 45 min

Marynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie.

  • 45 min

Składniki:

  • na dwa słoiczki:
    około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki)
    500 ml wody
    65 ml octu spirytusowego 10%
    70 g cukru
    3/4 łyżki soli
    łyża oleju
    łyżeczka pieprzu kolorowego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Przekąski

Marynowane rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut.

Porady

duże rzodkiewki można pokroić na połówki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować