Ciasto Marysieńka

5 (168 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Placek I:
    7 jaj
    1 szklanka cukru
    2 pełne łyżki sypkiego kakao
    5 pełnych łyżek mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeni

    Placek II:
    25 dag włoskich orzechów
    5 białek
    20 dag cukru kryształu
    1 1/2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    5 żółtek
    20 dag cukru
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag masła lub margaryny




Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami Desery

Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek I:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180*C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
  • 2. Placek II:
    Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180*C przez 30-40 min.
  • 3. Krem:
    Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć masło lub margarynę i dodać przestudzony budyń. Krem podzielić na 2 części.
  • 4. Przełożenie:
    Placek I (pierwsza część) - krem - placek II (orzechowy) - krem - placek I (druga część) - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Marysieńka1

To może cię zainteresować