Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placek I:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180*C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
2.Placek II:
Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180*C przez 30-40 min.
3.Krem:
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć masło lub margarynę i dodać przestudzony budyń. Krem podzielić na 2 części.
4.Przełożenie:
Placek I (pierwsza część) - krem - placek II (orzechowy) - krem - placek I (druga część) - polewa.
Komentarze