Marcepanowa torebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kremy: cukier mieszamy z cukrem waniliowym, a mąkę pszenną z ziemniaczaną. 250 ml mleka zagotowujemy z 5 dag masła i 1/2 cukrów.
250 ml zimnego mleka mieszamy z 1/2 mąk i budyniem waniliowym. Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Tak samo
robimy krem z budyniem czekoladowym.
2.Marcepan: 100 ml wody zagotowujemy z margaryną. Wsypujemy mąkę i mieszając, gotujemy, aż zrobi się kluska. Studzimy. Stopniowo wsypujemy cukier puder i zagniatamy, aż powstanie plastyczna masa. Dodajemy olejek,
mieszamy. 1/10 masy mieszamy z kakao, resztę z barwnikiem.
3.Biszkopta przekrawamy na 3 placki. Na 1. wykładamy krem waniliowy,
na 2.-czekoladowy. Przykrywamy 3. plackiem. Z jednej strony odkrawamy
pasek o szer. 1/3 ciasta, a po przeciwnej o szerokości 1 cm. Pozostałe ciasto (torebka) cienko smarujemy masłem utartym z cukrem.
4.Zielony marcepan rozwałkowujemy na 0,5-cm placek, o powierzchni ponad dwukrotnie większej niż torebka. Owijamy ciasto. Nadmiar marcepanu
odcinamy. Ciasto stawiamy pionowo. Z pozostałego marcepanu wycinamy klapę torebki. Doklejamy, np. gęstym lukrem. Z kakaowego marcepanu
formujemy wałeczki i oklejamy brzegi torebki. Z 2 grubszych wałków formujemy „rączki” i odkładamy do wyschnięcia. Przyczepiamy wykałaczkami. Zapięcie wykonujemy, zwijając wałeczek na kształt muszli.
Komentarze