Marcepanowe trufle z żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z domowymi pralinkami i truflami, to bardzo fajna zabaw, i wielka radość dla obdarowywanych. Dziś dla Was marcepanowe trufle z żurawiną w gorzkiej czekoladzie

  • 30 min

Składniki:

  • Masa marcepanowa(wersja uproszczona)

    200 gr obranych migdałów
    1 łyża miodu
    1 szklanka cukru pudru
    ew kilka kropi aromatu miałowego

    dodatkowo
    suszona żurawina
    150 g gorzkiej czekolady

Marcepanowe trufle z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food procesorze) i za pomaca noży miksujemy na maksymalnych obrotach do momenty aż powstanie nam zwarta kula masy marcepanowej

    Masę owijamy folią i wkładamy na ok 30 min do lodówki.
    Po tym czasie marcepan wyjmujemy i odrywając po kawałku masy formujemy równe kuleczki w środek każdej wkładamy suszoną żurawinę. Gotowe trufle wkładamy na ok 30 min do zamrażalnika.Na parze roztapiamy 150 gram gorzkiej czekolady i do jeszcze ciepłej wkładamy lekko zmrożone trufle (powoduje to ze czekolada będzie błyskawicznie zastygać ) Odstawimy do całkowitego stężenia. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Komentarze

Podobne przepisy