Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z domowymi pralinkami i truflami, to bardzo fajna zabaw, i wielka radość dla obdarowywanych. Dziś dla Was marcepanowe trufle z żurawiną w gorzkiej czekoladzie
30 min
Składniki:
Masa marcepanowa(wersja uproszczona)
200 gr obranych migdałów
1 łyża miodu
1 szklanka cukru pudru
ew kilka kropi aromatu miałowego
dodatkowo
suszona żurawina
150 g gorzkiej czekolady
Marcepanowe trufle z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food procesorze) i za pomaca noży miksujemy na maksymalnych obrotach do momenty aż powstanie nam zwarta kula masy marcepanowej
Masę owijamy folią i wkładamy na ok 30 min do lodówki.
Po tym czasie marcepan wyjmujemy i odrywając po kawałku masy formujemy równe kuleczki w środek każdej wkładamy suszoną żurawinę. Gotowe trufle wkładamy na ok 30 min do zamrażalnika.Na parze roztapiamy 150 gram gorzkiej czekolady i do jeszcze ciepłej wkładamy lekko zmrożone trufle (powoduje to ze czekolada będzie błyskawicznie zastygać ) Odstawimy do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze