Marcepanek z orzechami

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest ciekawym połączeniem orzechów, wiśni oraz cytrynowej masy. Nie jest przesadnie słodkie, ale będzie odpowiednie dla wszystkich łasuchów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na placki:

    3 czubate szklanki mąki
    20 dag margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 żółtka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    2 małe słoiczki dżemu wiśniowego

    Składniki na masę:

    1 kostka masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    1,5 szklanki mleka
    sok z 1 cytryny
    aromat cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Desery Wina

Marcepanek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie placków:

    Mąkę siekamy z margaryną na stolnicy. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Posmarowane dżemem i posypane orzechami placki wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 150ºC.
  • 2. Przygotowanie masy:

    Z proszku budyniowego i mleka gotujemy gęsty budyń i pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem (najlepiej zrobić to mikserem). Łączymy zawartość obydwu naczyń i miksujemy dodając pozostałe składniki.
  • 3. Masą przekładamy placki i wstawiamy do lodówki.

    Smacznego!

Porady

Przed wysypaniem orzechów można posmarować placki roztrzepanymi białkami, które zostały z przygotowywania placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować