Marchew w cieście biszkoptowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Marchew umyć,obrać,opłukać,przekroić wzdłuż ,zalać
wrzącą osoloną i pocukrzoną wodą,ugotować
2.Mleko zagotować w oddzielnym garnku i dodać do gotującej się marchwi.Marchew przecedzić,przestudzić.
3. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli.Dodać żółtka i cały czas ubijając dodać
przesianą mąkę.Delikatnie wymieszać.Przestudzoną
marchew maczać w przygotowanym cieście i układać na
blaszce wysmarowanej masłem.Można też blaszkę
wysmarować masłem,posypać bułką tartą i ułożone na
blaszce marchwie zalać ciastem.
4.Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.
5.Upieczoną marchewkę pokroić w paski,podawać ciepłe jako dodatek do zup.
Komentarze