MARCHEW W CIEŚCIE BISZKOPTOWYM

5 (144 ocen)

Idealna marchewka jako dodatek do zup warzywnych,głównie do zupy neapolitanki.Można też ją jeść jako przekąskę.

Składniki:


  • 1 kg. młodej średniej marchewki
    1/2 szk. mleka
    sól i cukier do smaku
    3 jajka
    4 łyżki mąki
    1 łyżka masła do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marchew w cieście biszkoptowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchew w cieście biszkoptowym 1.



    Marchew umyć,obrać,opłukać,przekroić wzdłuż ,zalać
    wrzącą osoloną i pocukrzoną wodą,ugotować

  • marchew w cieście biszkoptowym 2. Mleko zagotować w oddzielnym garnku i dodać do gotującej się marchwi.Marchew przecedzić,przestudzić.
  • marchew w cieście biszkoptowym 3. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
    soli.Dodać żółtka i cały czas ubijając dodać
    przesianą mąkę.Delikatnie wymieszać.Przestudzoną
    marchew maczać w przygotowanym cieście i układać na
    blaszce wysmarowanej masłem.Można też blaszkę
    wysmarować masłem,posypać bułką tartą i ułożone na
    blaszce marchwie zalać ciastem.
  • marchew w cieście biszkoptowym 4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.

  • marchew w cieście biszkpotowym 5. Upieczoną marchewkę pokroić w paski,podawać ciepłe jako dodatek do zup.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować