Kluseczki marchewkowe są łatwe, szybkie do przygotowania i w wersji bez czosnku możemy je także swobodnie podać na słodko. W wersji z czosnkiem serwuję je do każdego rodzaju sosu mięsnego, grzybowego lub warzywnego typu leczo.
Marchewkowe kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duże marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Przekładamy marchewkę i czosnek do garnka, dodajemy sól, cukier, masło i zalewamy wodą tak by pokryła składniki na 0,5 cm powyżej ich poziomu. Gotujemy całość na wolnym ogniu do miękkości i w razie konieczności podlewamy odrobiną wody.
Powstała masę studzimy, miksujemy na papkę, dodajemy jajka, mąkę i wyrabiamy na dość gęste ciasto.
W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Łyżeczką nabieramy ciasto i wrzucamy je do wody. Za każdym razem łyżeczkę zanurzamy we wrzątku by łatwiej było nam nabierać kolejne porcje na kluseczki
Komentarze