Marchewkowy chleb

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma nic cudowniejszego na śniadanie niż kromka takiego chlebka z masełkiem i kubkiem gorącej herbaty,a zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na formę o wymiarach 27/15 cm

    1 szklanka mąki pszennej typ 650
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    15 dag marchwi
    2,5 dag drożdży świeżych
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki otrębów pszennych
    1 łyżeczka kminku ziarnistego
    1/2 łyżeczki przyprawy do chleba(z czarnuszką)-niekoniecznie
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżeczka siemienia lnianego
    1 łyżka oliwy z oliwek

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Marchewkowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn 1. W 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć.
  • łączymy składniki suche 2. W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę,solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu.
  • zagniatamy ciasto 3. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto.Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość wtedy znów zagniatamy,
  • przed pieczeniem 4. wykładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy,smarujemy ciasto dłonią nawilżoną wodą posypujemy kminkiem nacinamy na krzyż w kilku miejscach i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy około 45 minut.Spożywamy zimny z dowolnymi dodatkami.

Porady

W miejscu gdzie wyrasta chleb musi być ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Marchewka Otręby Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować