Lubię drób i warzywa. Tym razem polecam połączenie soczystego mięska z marchwią, porem i delikatnym serem mozzarella. Do tego ziemniaki i pyszny obiad gotowy:).
Składniki:
Składniki na 3 porcje
• 3 pojedyncze filety,
• 2 marchwie,
• 0,5 pora,
• Około 120 g sera mozarella z zalewy,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• Natka pietruszki do dekoracji,
• Por do dekoracji,
• Olej do smażenia,
• Łyżka masła
Marchewkowy filet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i odsączamy. Tak przygotowane delikatnie rozbijamy i oprószamy przyprawami. Gotowe smażymy na oleju z obu stron do miękkości.
2.Między czasie przygotowujemy nadzienie marchwiowo-porowe.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczonego pora kroimy w cienkie plasterki.
Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy marchew i chwilkę ją smażymy. Następnie podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy około 2-3 minuty. Do lekko miękkiej dokładamy pora. Całość smażymy, aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy do smaku.
3.Tak przygotowane warzywa wykładamy na każdy z usmażonych filetów. Na jeden filet przypada około 2 łyżki nadzienia.
4.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim przygotowane filety z warzywnym wierzchem. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy do momentu jak ser się rozpuści.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze