Marchewka z groszkiem na gęsto. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki wody, dodać masło oraz do smaku sól, pieprz, cukier, maggi i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić pokrojoną marchewkę gotować na małym ogniu aż marchewka będzie al dente. Dodać groszek i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok 4 min. jeśli trzeba to jeszcze doprawić do swojego smaku. Marchewkę z groszkiem zdjąć z ognia i posypać ją mąką. Dobrze wymieszać. Ponownie wstawić na ognień stale mieszając zagotować aż marchewka z groszkiem zgęstnieje. Smacznego!
Porady
Jeśli chcemy ułatwić sobie tą potrawę można kupić mrożoną marchewkę z groszkiem.
Komentarze