To pyszny jesienny lub Wielkanocny wypiek! Coś dla osób lubiących ciasta bez mas, ale nie tylko:). Z powyższego przepisu można upiec marchwiowe muffinki!
Marchwiowo- czekoladowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Startą marchew odciskamy z nadmiaru soku.
2.Sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon) łączymy ze sobą.
3.Czekoladę oraz orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
4.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość miksujemy do połącznia składników.
5.Do gotowego ciasta dodajemy orzechy, czekoladę oraz marchew. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki. Gotową masę przekładamy do przygotowanej foremki. Keks wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i dekorujemy.
WYKOŃCZENIE:Czekoladę łamiemy i wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy ciasto. Wierzch dodatkowo posypujemy orzechami. Całość odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
Komentarze