Marchwiowo-gruszkowe racuszki z sosem twarożkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie, smaczne, zdrowe placuszki na śniadanie, czy też na kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka maślanki
    1 szklanka mleka
    1 średnia marchew( starta na drobnych oczkach tarki)
    1 gruszka(starta na grubych oczkach tarki)
    1 jajko
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki cukru
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    Sos serowy
    150 kremowego twarożku
    1/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki słodkiej śmietanki
    rodzynki

Marchwiowo-gruszkowe racuszki z sosem twarożkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sodę,sól wymieszać w dużej misce.Dodać cukier i cynamon, następnie wlać mleko , maślankę , dodać jajko oraz olej.Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodać startą marchew i gruszkę i jeszcze raz wymieszać.
  • 2. Patelnię rozgrzać , posmarować odrobiną oleju i smażyć z obu stron niewielkie placuszki.
    W miseczce wymieszać twarożek , śmietankę i cukier puder.
    Usmażone placuszki polać sosem serowym i posypać rodzynkami.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi cynamonu , można go nie dodawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy