Marchwiowo-kokosowe szaleństwo - czyli egzotyczna zupa krem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawa ta jest dziełem czystego przypadku, i jak to zwykle bywa to te magiczne przypadki nadają w życiu sens. Gładki, lekko pikantny smak marchwiowego kremu przeplata się ze słodkością wiórek z orzecha kokosowego. Satysfakcjonujące jest również połączenie kolorów jakie prezentuje danie.

  • 40 min

Składniki:

  • * 1 kg marchwi
    * 2 cebule
    * kawałek świeżego imbiru
    * pół selera
    * 2 małe pietruszki
    * 2 ziemniaki
    * 2 kostki rosołowe rozpuszczone w ok. 1, 5 litra wody (ewentualnie wcześniej przygotowany "prawdziwy" bulion)
    * śmietanka 30% (opcjonalnie mała puszka mleka kokosowego)
    * 2 łyżki czerwonej pasty curry
    * 2 ząbki czosnku
    * pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
    * ok. 150 gram wiórek kokosowych
    * 2 łyżki oleju (ja użyłam kokosowego)
    * prażony kmin rzymski (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Marchwiowo-kokosowe szaleństwo - czyli egzotyczna zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie nasze warzywa obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy mieszając ok. 10 min. Świeży imbir i czosnek ścieramy na małych ząbkach tarki. Dodajemy pod koniec smażenia razem z 50 gramami wiórek kokosowych i 2 łyżkami czerwonej pasty curry. Smażymy razem jeszcze przez chwilę. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy kolejne 20 min. Pod koniec dodajemy obydwie papryki. Zestawiamy garnek z ognia, czekamy chwilę aż minimalnie ostygnie, wlewamy słodką śmietankę i traktujemy naszą zupę blenderem (przypuszczam, że i mikser da radę). Przy podaniu dekorujemy resztą orzecha kokosowego.

Porady

Jeśli nie jesteście w posiadaniu pasty curry, równie dobrze można użyć tego w proszku. Ciekawą nutę smakową można osiągnąć prażąc na suchej patelni, a następni miażdżąc w moździerzu kmin rzymski - indyjska sztuczka. Zupa jest dość pikantna, więc jeśli ktoś nie lubi ostrości musi uważać z przyprawami. Gęstość zupy regulujemy sami poprzez dolewanie bulionu. Danie jest na tyle sycące, że będzie się nadawać na letni obiad, a podane w małych miskach jest świetne na przyjęcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować