markizy mleczno-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

coś dla wielbicieli domowych ciasteczek. Wersja bardziej bogata, bo nie tylko ciastko i krem ale dodatkowo polane polewą z czekolady i masła orzechowego. Nie powiem, że robi się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    350 g mąki
    250 g masła
    3 łyżki kakao
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    na nadzienie:
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    szklanka pełnego mleka w proszku
    150 g masła
    dodatkowo:
    150 g czekolady deserowej
    2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
    3 łyżki mleka
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Markizy mleczno-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w 200*C około 7-8 minut, wystudzić.
  • 2. Mleko i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i miksując dodawać do niego na przemian mleko w proszki i mleko z cukrem. Tak przygotowanym kremem smarować ciasteczka i sklejać po dwa (ostrożnie, bo są dość kruche).
  • 3. Czekoladę połamać do małej miseczki, dodać mleko i masło orzechowe. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia i nad parująca wodą ustawić miseczkę z czekoladą (tak, aby dno nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić. Tak przygotowaną polewą smarować wierzchy ciasteczek i dekorowac wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masło orzechowe Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować