Marlenka

4.5 (176 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    120 g masła
    600 g mąki pszennej
    3 łyżki miodu
    220 g cukru pudru
    3/4 łyżki sody oczyszczonej
    1 łyżka octu
    2 jajka

    Masa:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    500 ml mleka
    1 puszka masy kajmakowej (polecam z Gostynia)
    250 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Kajmak Ciasto

Marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, dodać cukier i miód. Podgrzewając mieszać, do rozpuszczenia i połączenia składników. Powinna powstać gładka, jednolita masa.
    Sodę zalać octem i wymieszać. Wlać do garnka. Masa zacznie pachnieć, zmieniać kolor i konsystencję. Jeszcze chwilę ogrzewać, aż masa zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy.
    Garnek zdjąć z ognia i odstawić na 6-7 minut. Od czasu do czasu zamieszać masę.
    Do nieco przestygniętej masy dodawać po jednym jajku energicznie mieszając. Masa jeszcze ściemnieje.
    Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać mąkę (do mieszania użyłam drewnianej łyżki). Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste wyłożyć je na stolnicę, dosypać pozostałą mąkę i zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część ułożyć na papierze do pieczenia i cienko rozwałkować, mniej więcej na wielkość standardowej blaszki (25x35 cm). Placki piec w temp. 180*C ok 5-7min.
  • 2. Przygotować masę:
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać kajmak, a następnie wystudzony budyń.
    Tak przygotowaną masą smarować każdy placek ciasta. Ostatnia warstwą powinna być masa.
    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
    Wierzch ciasta udekorowałam posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować