Marmurkowe jajka

4.49 (144 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

U mnie w domu tradycją jest gotowanie jajek w łupinkach z cebuli i z łyżką kminku.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajko kurze: 10 sztuk
    - łupiny z cebul: 2 szklanki
    - kminek cały: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny ziarnisty: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marmurkowe jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję już w sobotę rano. Do dużego garnka wrzucam łupinki z cebuli (im więcej tym lepiej), kminek, troszkę pieprzu w ziarenkach oraz łyżeczkę soli, zalewam to wszystko wodą i wkładam jajka.
  • 2. Gotuję, aż nabiorą mocno brązowej barwy.
  • 3. Gdy jajka są już gotowe, przecedzam wywar z cebuli. Jajka delikatnie obtłukuję, aby skorupki były równomiernie popękane ze wszystkich stron. Wkładam je do słoików, zalewam wywarem w którym się gotowały i wkładam do lodówki.
  • 4. Następnego dnia na jajkach pojawia się piękna mozaika, a jajka są przesiąknięte aromatem kminku i cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować