Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus

4.5 (183 ocen)

  • 25 min

Sałatka jest idealna na tę właśnie porę roku, gdyż zachwyca różnorodnością kolorów i smaków, pozytywnie nastraja, dodaje wiele energii. W smaku aromatyczna, słodko-pikantna, po prostu pyszna! :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
    1/4 szklanki rodzynek
    1 1/4 szklanki gorącego bulionu
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    1 ząbek czosnku zmiażdżony
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1 łyżeczka soli
    1 marchewka starta na drobnych oczkach
    1/2 czerwonej papryki – drobno pokrojonej w kostkę
    1/4 cebuli – drobno pokrojonej w kostkę
    1 szklanka ciecierzycy z puszki – wypłukanej i osuszonej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus 1. Kuskus wymieszać z rodzynkami w misce i zalać gorącym bulionem. Przykryć naczynie i odstawić na 5 minut.
    Sos: W małym słoiczku wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, przyprawy i sól, zamknąć słoik i wstrząsać, aby wszystko ładnie się wymieszało.
    Kuskus rozdrobnić widelcem, aby oddzielić ziarna, wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną papryką, posiekaną cebulką, osączoną z zalewy ciecierzycą oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
    Polać całość sosem i wymieszać razem, aż wszystko będzie dobrze połączone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować