Sałatka jest idealna na tę właśnie porę roku, gdyż zachwyca różnorodnością kolorów i smaków, pozytywnie nastraja, dodaje wiele energii. W smaku aromatyczna, słodko-pikantna, po prostu pyszna! :)
25 min
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
1/4 szklanki rodzynek
1 1/4 szklanki gorącego bulionu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka soli
1 marchewka starta na drobnych oczkach
1/2 czerwonej papryki – drobno pokrojonej w kostkę
1/4 cebuli – drobno pokrojonej w kostkę
1 szklanka ciecierzycy z puszki – wypłukanej i osuszonej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuskus wymieszać z rodzynkami w misce i zalać gorącym bulionem. Przykryć naczynie i odstawić na 5 minut.
Sos: W małym słoiczku wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, przyprawy i sól, zamknąć słoik i wstrząsać, aby wszystko ładnie się wymieszało.
Kuskus rozdrobnić widelcem, aby oddzielić ziarna, wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną papryką, posiekaną cebulką, osączoną z zalewy ciecierzycą oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Polać całość sosem i wymieszać razem, aż wszystko będzie dobrze połączone.
Komentarze