Masa cukrowa ( róże) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Postawić żelatynę w misce nad parą wodną i mieszać aż się rozpuści. wsypać do tego 10 dag glukozy, dodać PLANTĘ 3 łyżeczki. Wymieszać. Lekko ostudzić. Mieszając dodać olejek migdałowy i dodać stopniowo cukier puder ok 80 dag i wyrobić ciasto aż masa będzie plastyczna.
Jeśli się zbyt klei to dodać cukru pudru a jesli zbyt sucha to PLANTY.
wałkować na blacie z tłuszczem lub posypać mąką ziemniaczaną ( śr ok 28 cm). Jeśli natomiast zaczyna robić się nam zbyt twarda i nie możemy juz z niej formować nic to zlepmy wszystko i dajmy na kilka sekund do mikrofali. Potem wyrobić ręką rozwałkować i ponownie można formować np róże. Róże lub inne kwiaty układamy np na talerzy i suszymy. możemy tak przechowywać np w szklanym zamknietym słoju.Masę cukrową też możemy mrozić.
Komentarze