Masa cukrowa ( róże)

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Masa cukrwa łatwa wykonaniu

  • 30 min

Składniki:

  • 4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki PLANTY
    10 dkg glukozy
    1 olejek migdałowy
    ok 80 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa cukrowa ( róże) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Postawić żelatynę w misce nad parą wodną i mieszać aż się rozpuści. wsypać do tego 10 dag glukozy, dodać PLANTĘ 3 łyżeczki. Wymieszać. Lekko ostudzić. Mieszając dodać olejek migdałowy i dodać stopniowo cukier puder ok 80 dag i wyrobić ciasto aż masa będzie plastyczna.
    Jeśli się zbyt klei to dodać cukru pudru a jesli zbyt sucha to PLANTY.
    wałkować na blacie z tłuszczem lub posypać mąką ziemniaczaną ( śr ok 28 cm). Jeśli natomiast zaczyna robić się nam zbyt twarda i nie możemy juz z niej formować nic to zlepmy wszystko i dajmy na kilka sekund do mikrofali. Potem wyrobić ręką rozwałkować i ponownie można formować np róże. Róże lub inne kwiaty układamy np na talerzy i suszymy. możemy tak przechowywać np w szklanym zamknietym słoju.Masę cukrową też możemy mrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować