Masa kawowa

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Pyszna, mocno kawowa masa do ciast i tortów.

  • 60 min

Składniki:

  • 200g cukru
    4 żółtka
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 niepełna szklanka mleka
    400g masła
    2 łyżeczki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Masa kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hj3hty 1. Żółtka z cukrem zmiksować na puch. Kawę rozpuścić w nie pełniej szklance wrzącej wody, dolać lekko przestudzoną do masy żółtkowej. Na koniec dodać mąkę. Masę przelać do garnka i gotować cały czas mieszając bo się nie przypaliło i nie powstały grudki.Zdjąć z ognia. Powstanie wtedy bardzo gęsta masa. Do tak gęstej i gorącej masy wlewać porcjami mleko mieszając. Powstanie wtedy taki kawowy budyń. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie maso utrzeć na puch, dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Na koniec dodać spirytus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować