MAŚLANY FILET Z KURCZAKA

4.5 (161 ocen)

Danie to przygotowuje się błyskawicznie.Wystarczy 40 min.na przygotowanie całego obiadu.Dodatek masła i śmietany sprawia,że filet jest kruchy,soczysty i ma maślany pyszny smak.

Składniki:


  • 1 filet z kurczaka
    1 mała cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki i oregano
    150 ml.słodkiej śmietany 18%
    3 łyżki schłodzonego masła
    sól,pieprz czarny,czosnek granulowany
    0,50 dkg.ziemniaków
    1 łyżka masła
    3 łyżki słodkiej śmietany
    sól do smaku do gotowania ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Maślany filet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przekroić wzdłuż na połowę.Wyjąć małe fileciki i pokroić je w kostkę.Każdą połówkę filetu przeciąć wzdłuż nie docinając do końca,by uzyskać większy kawałek mięsa.







  • maślany filet z kurczaka 2.
    Mięso przyprawić przyprawami,posypać pokrojoną natką pietruszki i oregano oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulką.Położyć piórka masła / 2 łyżki / .Filety zwinąć w roladę i wstawić na 1 godz.do lodówki.
  • maślany filet z kurczaka 3.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła,ułożyć rozwinięte filety rozciętą stroną na tłuszcz,oraz przyprawione kostki małych filecików.
  • maślany filet z kurczaka 4.
    Opiekać z każdej strony do czasu odparowania wody.Polać połową śmietany i smażyć z dwóch stron do czasu jej wysmażenia.
  • maślany filet z kurczaka 5.
    Wlać pozostałą śmietanę i zagotować.
  • 6.
    Ziemniaku ugotować w osolonej wodzie do miękkości,odcedzić,odparować i utłuc na pure z dodatkiem masła i śmietany.
  • maślany filet z kurczaka 7.
    Gotowe danie podawać z ziemniakami z wody i ulubionym dodatkiem.

Porady

Filet można przyprawić dzień wcześniej,będzie bardziej soczysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować