Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Maślany smak wilgotnego i puszystego ciasta, słodycz śliwek oraz chrupkość orkiszowo - otrębowej kruszonki zadowoli każdego smakosza. Duża blacha na weekend dla całej rodziny!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
    · ok. szklanki mleka
    · 100 g drożdży
    · szklanka cukru
    · 6 łyżek mąki
    · 800 g mąki
    · skórka stara z 2 cytryn
    · 3 jajka
    · 3 żółtka
    · 100 g roztopionego masła
    · 1/4 szklanki oleju
    · szczypta soli
    · śliwki
    Kruszonka:

    · 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    · 1/2 szklanki otrąb owsianych
    · 150 g zimnego masła
    · szklanka brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Placek Desery

Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto drożdżowe:
    · ok. szklanki mleka
    · 100 g drożdży
    · szklanka cukru
    · 6 łyżek mąki
    Z podanych składników przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż zaczną przechodzić w stan płynny, dodajemy mąkę i stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. · 800 g mąki
    · skórka stara z 2 cytryn
    · 3 jajka
    · 3 żółtka
    · 100 g roztopionego masła
    · 1/4 szklanki oleju
    · szczypta soli

    Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, olej i sól, dodajemy zaczyn. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Maślany placek drożdżowy ze śliwkami 3. · śliwki

    Ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Układamy śliwki i chwilę czekamy, żeby ciasto jeszcze popracowało. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, 180 stopni. Po tym czasie wykładamy połowę przygotowanej kruszonki.
  • 4. Kruszonka:

    · 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    · 1/2 szklanki otrąb owsianych
    · 150 g zimnego masła
    · szklanka brązowego cukru

    Z podanych składników robimy kruszonkę.

    Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na śliwki po ok. 20-25 minutach pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy resztę kruszonki i pieczemy jeszcze ok. 15 minut z włączoną grzałką górną.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować