Maślany smak wilgotnego i puszystego ciasta, słodycz śliwek oraz chrupkość orkiszowo - otrębowej kruszonki zadowoli każdego smakosza. Duża blacha na weekend dla całej rodziny!
2 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
· ok. szklanki mleka
· 100 g drożdży
· szklanka cukru
· 6 łyżek mąki
· 800 g mąki
· skórka stara z 2 cytryn
· 3 jajka
· 3 żółtka
· 100 g roztopionego masła
· 1/4 szklanki oleju
· szczypta soli
· śliwki
Kruszonka:
Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto drożdżowe:
· ok. szklanki mleka
· 100 g drożdży
· szklanka cukru
· 6 łyżek mąki
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż zaczną przechodzić w stan płynny, dodajemy mąkę i stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
2. · 800 g mąki
· skórka stara z 2 cytryn
· 3 jajka
· 3 żółtka
· 100 g roztopionego masła
· 1/4 szklanki oleju
· szczypta soli
Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, olej i sól, dodajemy zaczyn. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. · śliwki
Ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Układamy śliwki i chwilę czekamy, żeby ciasto jeszcze popracowało. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, 180 stopni. Po tym czasie wykładamy połowę przygotowanej kruszonki.
Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na śliwki po ok. 20-25 minutach pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy resztę kruszonki i pieczemy jeszcze ok. 15 minut z włączoną grzałką górną.
Komentarze