Smakuje nawet z samym masłem. Z tego przepisu otrzymuje się bardzo dużą chałkę o masie ok. 1 kg, mimo to, znika w ekspresowym tempie, dlatego warto przygotować dwie.
1 godz. 10 min
Składniki:
- 2,5 dag drożdży,
- około 55-60 dag mąki,
- po ½ szkl. mleka i wody,
- 2 łyżki masła lub margaryny,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 jajko.
Maślana chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn – drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, zalać
letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.
2.Masło (margarynę) rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, zrobić
wgłębienie, wlać rozczyn. Wlać ostudzone masło i jajko. Wymieszać,
wlać wodę. Wyrobić na posypanej mąką stolnicy, odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Ciasto podzielić na wałeczki, złączyć końce wałeczków z jednej
strony, zaplatać ‘warkocz’. Położyć na przygotowaną wcześniej
blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), odstawić by wyrosła.
4.Przed pieczeniem chałkę warto posmarować odrobiną rozbełtanego jajka,
będzie pięknie błyszczeć. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika
na około pół godziny.
Komentarze