Maślana chałka

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smakuje nawet z samym masłem. Z tego przepisu otrzymuje się bardzo dużą chałkę o masie ok. 1 kg, mimo to, znika w ekspresowym tempie, dlatego warto przygotować dwie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2,5 dag drożdży,
    - około 55-60 dag mąki,
    - po ½ szkl. mleka i wody,
    - 2 łyżki masła lub margaryny,
    - 3-4 łyżki cukru,
    - 1 jajko.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Maślana chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn – drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, zalać
    letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Masło (margarynę) rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, zrobić
    wgłębienie, wlać rozczyn. Wlać ostudzone masło i jajko. Wymieszać,
    wlać wodę. Wyrobić na posypanej mąką stolnicy, odstawić do
    wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 3. Ciasto podzielić na wałeczki, złączyć końce wałeczków z jednej
    strony, zaplatać ‘warkocz’. Położyć na przygotowaną wcześniej
    blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), odstawić by wyrosła.
  • 4. Przed pieczeniem chałkę warto posmarować odrobiną rozbełtanego jajka,
    będzie pięknie błyszczeć. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika
    na około pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować