Ciastka maślane anioły

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W tym roku piekę na święta maślane anioły. Przepisów na maślane ciastka jest masa, ale ten jest wypróbowany, sprawdzony, dopieszczony i mogłabym powiedzieć nawet - idealny. Pieczcie zatem ciasteczka w swoich ulubionych kształtach i częstujcie nimi bliskich.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - masło zimne : 240 g
    - mąka krupczatka : 440 g
    - cukier : 120 g
    -proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
    -jajko
    -aromat śmietankowy do ciast : 1 łyżeczka

    ponadto
    - mąka pszenna do posypania blatu : 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka maślane anioły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, aromat, jajko i proszek do pieczenia, połączyć. Zawinąć w folię, ostawić do lodówki na 40 minut.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na grubość 4-5 mm. Foremką wykrawać ciastka.
  • 4. Ciasteczka układać na blasze. Wstawić do piekarnika, piec 13-14 minut. Gdy porcja ciastek będzie w piekarniku, rozwałkować drugą część ciasta i powtórzyć czynności. Wyjąć upieczone ciastka, wstawić kolejne do upieczenia i tak do wykorzystania całego ciasta.
  • 5. Ciastka wystudzić. Udekorować według uznania, np. lukrem, kolorowymi pisakami do dekoracji ciastek, polewą czekoladową itp.

Porady

Ciastka można przed pieczeniem posypać ulubionymi przyprawami, np. cynamonem lub tartymi suszonymi malinami. W zależności od tego, jakiej wielkości foremek użyjemy możemy upiec mniej lub więcej ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować