Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki. Jedne z lepszych maślanych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam. Mocno orzechowe i kruche, wręcz rozpływające się w ustach.
Maślane ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtko, miksować. Wsypać przesianą mąkę i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy i wmieszać je do masy.
2.Z ciasta formować około 25 ciastek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w piekarniku się rozpłyną, nie martwcie się :D tak ma być) Na środek każdego wcisnąć połówkę orzecha włoskiego.
3.Blaszkę z ciastek umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160 st.C i piec około 15-20 minut.
4.Wyjąć i odstawić na chwilkę do zastygnięcia ( przed ściąganiem ciastek z blaszki trzeba poczekać, ponieważ są bardzo kruche.) Gdy lekko przestygną delikatnie ściągnąć je z blaszki i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze