Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, rozpływające się w ustach steki przygotowane z mięsa rekina. Do tego obłędny, cytrynowo - miodowy dressing... Pycha.

  • 50 min

Składniki:

  • - 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym)
    - pieprz cytrynowy
    - sól
    - skórka otarta z cytryny
    *dressing:
    - łyżka płynnego miodu
    - 5 łyżek oliwy z oliwek
    - ząbek czosnku
    - sól i pieprz
    - 1,5 łyżki soku z cytryny
    *dodatkowo:
    - płatki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą płynne składniki, doprawiamy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Tak przygotowany sos zostawiamy na godzinę żeby składniki się "przegryzły". Przygotowujemy 4 kwadraty z folii aluminiowej. Na każdym układamy kilka płatków masła. Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, układamy na kwadratach z folii i otulamy płatkami z masła. Następnie każdy kawałek ryby posypujemy z wierzchu skórką cytrynową. Folię zawijamy, tak by powstały prostokątne paczuszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. Gotowe steki wykładamy na talerze i polewamy dressingiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rekin Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować