Maślane ciasto z morelami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min

Pyszne ciasto drożdżowo maślane pod cudowną cukrowo-migdałową skorupką- mmmm niebo w gębie...

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • 42 g drożdży
    27 dag cukru
    250 ml mleka
    szczypta soli
    1 jajo
    25 dag masła

    puszka moreli
    10 dag płatków migdałów
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maślane ciasto z morelami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrobnić, połączyć z łyżką cukru rozetrzeć.
  • 2. Mleko podgrzać.
  • 3. Mąkę, drożdże, sól, 5 dag cukru, 10 dag miękkiego masła, mleko wyrobić na gładkie ciasto.
  • 4. Przelożyć do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny, aż ciasto podwoi swą objętość.
  • 5. Morele odsączyć, przełożyć do garnka, posypać 2 łyżkami cukru, gotować mieszając ok 10 min. Wystudzić.
  • 6. Ciasto przełożyć na wysmarowaną blaszkę, 30x40 rozwałkować, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 45 min.
  • 7. W cieście zrobić wgłebienia palcami. We wgłębienia wcisnąćkostki pozostałego masła i morele.
  • 8. Migdały i 20 dag cukru wymieszać i posypać nimi ciasto.
  • 9. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok 30-40 min.

Porady

Blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować