Maślankowe ciasto z borówkami pod kruszonką

4.5 (178 ocen)

  • 20 min

Puszyste i miękkie ciasto, u którego na górze pod warstwą kruszonki, kryją się smakowite borówki:)) Polecam:)

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g roztopionego masła

    Ciasto:
    400g maślanki w temperaturze pokojowej
    6 jajek
    4,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1 i ¼ szklanki oleju
    32g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    500g borówek do wyłożenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maślankowe ciasto z borówkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: składniki kruszonki zagnieść palcami.
  • 2. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrami na puszystą, białą masę. Po tym czasie nie przerywając miksowania wlewać stopniowo olej i maślankę. Gdy składniki się połączą wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Całość ucierać ok. 1 minuty. Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć borówki i posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować