Maślankowe ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puszyste, lekko wilgotne ciasto. Niezwykle aromatyczne i smaczne. Długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300ml maślanki
    2 duże jajka
    60ml oleju kokosowego
    60ml dowolnego oleju
    400g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    220g cukru

    Kruszonka:
    60g masła
    75g mąki pszennej
    2 łyżki cukru (30g)

    Dodatkowo:
    2 duże brzoskwinie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maślankowe ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  • 2. Brzoskwinie umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Następnie pokroić każdą połowę na kilka części. Odstawić.
  • 3. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  • 4. W drugiej misce zmiksować maślankę, jajka i olej (olej kokosowy lekko podgrzać aby uzyskać płynną konsystencję). Dodać naraz składniki z pierwszej miski i miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  • 5. Ciasto przełożyć do tortownicy (śr. 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (nałożyć papier na spód tortownicy i zacisnąć obręcz).
  • 6. Na cieście ułożyć brzoskwinie przecięciem do góry. Z góry posypać kruszonką.
  • 7. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować