Maślankowe ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
2.Brzoskwinie umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Następnie pokroić każdą połowę na kilka części. Odstawić.
3.Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
4.W drugiej misce zmiksować maślankę, jajka i olej (olej kokosowy lekko podgrzać aby uzyskać płynną konsystencję). Dodać naraz składniki z pierwszej miski i miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
5.Ciasto przełożyć do tortownicy (śr. 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (nałożyć papier na spód tortownicy i zacisnąć obręcz).
6.Na cieście ułożyć brzoskwinie przecięciem do góry. Z góry posypać kruszonką.
7.Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze