Maślankowe ślimaczki z pietruszką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste, mięciutkie bułeczki w wersji wytrawnej - z czosnkiem i pietruszką

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna typ 650: 0.5 kilograma
    - drożdże świeże piekarskie: 20 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - maślanka: 180 mililitrów
    - mleko: 70 mililitrów
    - jajo: 1 sztuka
    - masło: 100 gramów
    NADZIENIE:
    - masło: 50 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - pietruszka natka: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Maślankowe ślimaczki z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    Maślankę rozmieszać z jajem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę, roztopione i przestudzone masło i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki.
    Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Czosnek posiekać drobniutko, wymieszać miękkim masłem. Pietruszkę posiekać.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cieniutko czosnkowym masłem, posypać pietruszką, zwinąć w roladę. Roladę pokroić na kawałki ok. 4cm szerokości, każdy kawałek włożyć do formy na muffinki, przykryć ściereczką do napuszenia.
    Piec ok. 20 minut w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować